Monday 15 July 2013

RESIPI : Ayam Kalio Percik

share Ayam Kalio Percik by iceboxrivet


Ayam Kalio Percik




BAHAN – BAHAN

400g ayam ( anggaran dalam 1/2 ekor ayam )
4-5 ulas bawang merah ( kisar )
3 ulas bawang putih ( kisar )
2-3 sudu makan cili kisar ( boleh tambah jika suka pedas )
1 inci halia ( kisar )
1 inci lengkuas ( kisar )
2 batang serai ( kisar )
1 inci kunyit hidup
250 ml Santan
3 -5 keping daun limau purut
4 sudu besar Tomato Puree/asam jawa/sos tomato/asam keping
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Anggaran Masa Memasak: 45minit
Saiz Hidangan: 3 -4 orang


CARA – CARA
Perapkan ayam dengan bahan kisar. Ketepikan.





Tumis lebihan bahan kisar tadi sehingga pecah minyak dan berbau harum




Masukkan  cili kisar &  Tomato Puree/asam jawa/sos tomato/asam keping .




Masukkan Ayam.



Kacau dan terbalikkan ayam dengan kerap sehingga sekata masaknya


Masukkan Santan/Susu cair beserta daun limau





*seandainya kuah terlalu pekat. Bolehlah ditambah dengan sedikit air



Biarkan reneh/masak sehingga kuah agak pekat.

Serasikan garam dan gula. Sedia dihidang

*enak dimakan dengan nasi panas atau roti arab

No comments:

Post a Comment