Ayam Kalio Percik
BAHAN – BAHAN
400g ayam ( anggaran dalam 1/2 ekor ayam )
4-5 ulas bawang merah ( kisar )
3 ulas bawang putih ( kisar )
2-3 sudu makan cili kisar ( boleh tambah jika suka pedas )
1 inci halia ( kisar )
1 inci lengkuas ( kisar )
2 batang serai ( kisar )
1 inci kunyit hidup
250 ml Santan
3 -5 keping daun limau purut
4 sudu besar Tomato Puree/asam jawa/sos tomato/asam keping
4-5 ulas bawang merah ( kisar )
3 ulas bawang putih ( kisar )
2-3 sudu makan cili kisar ( boleh tambah jika suka pedas )
1 inci halia ( kisar )
1 inci lengkuas ( kisar )
2 batang serai ( kisar )
1 inci kunyit hidup
250 ml Santan
3 -5 keping daun limau purut
4 sudu besar Tomato Puree/asam jawa/sos tomato/asam keping
garam secukup rasa
gula secukup rasa
gula secukup rasa
Anggaran Masa Memasak: 45minit
Saiz Hidangan: 3 -4 orang
CARA – CARA
Perapkan ayam dengan bahan kisar. Ketepikan.
Tumis lebihan bahan kisar tadi sehingga pecah minyak dan berbau harum
Masukkan cili kisar & Tomato Puree/asam jawa/sos tomato/asam keping .
Masukkan Ayam.
Kacau dan terbalikkan ayam dengan kerap sehingga sekata masaknya
Masukkan Santan/Susu cair beserta daun limau
*seandainya kuah terlalu pekat. Bolehlah ditambah dengan sedikit air
Biarkan reneh/masak sehingga kuah agak pekat.
Serasikan garam dan gula. Sedia dihidang
*enak dimakan dengan nasi panas atau roti arab
No comments:
Post a Comment