Monday 15 July 2013

RESIPI : Cencaru Bakar

share CENCARU BAKAR 

4 ekor ikan cencaru 
4 helai daun kunyit (dicarik-carik)

1 sudu cili kering (direbus dan diblend)
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
15 cili padi
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 batang serai
1 biji tomato
garam
gula
air asam jawa

 
ehsan google.sekadar hiasan.

1. Blend semua bahan-bahan untuk perapannya
2. Perap ikan yang telah dibersihkan dengan bahan perapan selama beberapa jam atau lebih lama lagi best
3. Bersihkan pemanggang ajaib dan panaskan.  Masukkan ikan yang diperap bersama rempah perapan dan daun kunyit.
4. Bakar dalam pemanggang ajaib 10-15min atau sehingga masak. Xperlu kering sampai garing. Lembap2 pun dah sedap. Habiskan ke semua rempah perapannya.
5. Siap untuk dihidangkan :)

Sesuai dimakan dengan nasi panas dan ulam-ulaman. Makan rantah ikan saja pun dah sedap. Jadi kucing la pulak. Hehe.. Selamat mencuba ya :)
- See more at: http://pemanggang-ajaib.com/ikan-cencaru-bakar-special/#sthash.B0TBi6Kz.dpuf

No comments:

Post a Comment