share PERENCAH IKAN BAKAR
Bahan-bahannya:
* Segenggam cili kering
* 2 biji bwg besar-nak guna bwg merah pun boleh
* 4 ulas bwg putih
* 2-3 btg serai
* Segenggam cili kering
* 2 biji bwg besar-nak guna bwg merah pun boleh
* 4 ulas bwg putih
* 2-3 btg serai
* 2 inci halia (atau ikut suka nak byk pun boleh.Ikut banyak mana ikan yang nak dibakar)
* 2-3 tangkai bunga kantan
Asam jawa - secukup rasalahh
1/2 keping gula melaka
Gula & garam secukup rasa
Daun limau purut - dihiris halus (3/4 helai cukup laa nak bagi wangi jer)
Daun pisang
Aluminium Foil
Cara-caranya:
Daun pisang
Aluminium Foil
Cara-caranya:
- Ikan dipotong dua.Sementara itu kisar bhn yg bertanda * .
- Kemudian tumis bhn kisar tersebut. Masukkan air asam jawa, gula melaka,gula dan garam.
- Tumis sehingga masak.
- Setelah masak lumurkan pd ikan.Dan bungkus ngan daun pisang dan aluminium.slps itu bakarlah sehingga masak.
No comments:
Post a Comment