Monday 15 July 2013

RESIPI : Perencah Ikan Bakar

share PERENCAH IKAN BAKAR 


Bahan-bahannya:

* Segenggam cili kering
* 2 biji bwg besar-nak guna bwg merah pun boleh
* 4 ulas bwg putih
* 2-3 btg serai
* 2 inci halia (atau ikut suka nak byk pun boleh.Ikut banyak mana ikan yang nak dibakar)
* 2-3 tangkai bunga kantan

Asam jawa - secukup rasalahh
1/2 keping gula melaka
Gula & garam secukup rasa
Daun limau purut - dihiris halus (3/4 helai cukup laa nak bagi wangi jer)
Daun pisang
Aluminium Foil

Cara-caranya:
  1. Ikan dipotong dua.Sementara itu kisar bhn yg bertanda * .
  2. Kemudian tumis bhn kisar tersebut. Masukkan air asam jawa, gula melaka,gula dan garam.
  3. Tumis sehingga masak.
  4. Setelah masak lumurkan pd ikan.Dan bungkus ngan daun pisang dan aluminium.slps itu bakarlah sehingga masak.

No comments:

Post a Comment