Sunday 14 July 2013

RESIPI : Kari Sotong

share KARI SOTONG 1 by alizahouseofcooking

KARI SOTONG

Bahan

12 ekor  sotong putih (dibersihkan kemudian sumbatkan semula janggut ke dalam sotong)
3 cams serbuk kari daging (bancuh dengan air untuk jadikan pes kari)
4 ulas bawang merah ] dihiris
3 ulas  bawang putih ]
2 tangkai daun kari
1 cams halba campur
2 biji  tomato (potong wedges)
1 cawan  air
garam secukupnya
minyak untuk menumis

Cara :

1. Tumis bawang, halba dan daun kari hingga wangi. Masukkan pes kari dan tumis hingga kari garing.
2. Masukkan sotong, gaul perlahan-lahan supaya sotong bergaul rata dengan rempah.
3. Masukkan air dan masak hingga menggelegak.
4. Tambahkan tomato. Masak sebentar. Perasakan dengan garam secukupnya.
5. Siap untuk dihidangkan.



share KARI SOTONG 2 by dapurkakjee


BAHAN2NYA:
½ kg solong (dibersihkan. Kjee suka dibiarkan tanpa dipotong. Sumbat balik janggutnya ke dalam badannya)
1 cawan rempah kari ikan Babas
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecik rempah campuran untuk menumis
½ cawan santan/susu segar
½ cawan air asam jawa
daun kari

CARA:
Bawang dimayang dan tumis hingga garing. Masukkan pulak rempah campuran dan daun kari. Goreng seketika. Masukkan rempah kari ikan dan goreng sehingga wangi. Guna api perlahan. Pastu masukkan ½ cawan air. Masak hingga rempah kering sedikit. Kemudian masukkan santan dan biarkan mendidih. Bubuh garam dan pak aji jika guna.Masukkan sotong dan masaklah kira-kira 10 minit. Kemudian masukkan asam jawa, besarkan api, bagi didih dan terus padam api.








No comments:

Post a Comment