Sunday 14 July 2013

RESIPI : Pajeri Terung

share Pajeri Terung by azie kitchen



Bahan bahan:
3 biji terung panjang
5 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
7 cili kering - kisar
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 sudu besar udang kering - tumbuk
4 rempah menumis
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar kerisik
Udang hidup - buang kulit
Santan secukupnya
Asam jawa
Garam
Gula Melaka
Gula


Cara cara:
Terung dipotong 2 kerana saiznya yang agak panjang dan dibelah jangan sampai putus.  Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap.  Angkat dan ketepikan.


Panaskan minyak dan masukkan rempah menumis, bawang merah dan bawang putih hiris sehingga kekuningan. Masukkan bahan kisar dan udang kering. Masak sehingga garing.




Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masak lagi sehingga pecah minyak.




Masukkan udang. Kemudian masukkan santan. Kacau rata sebelum dimasukkan garam, gula melaka dan asam jawa.



Akhir sekali masukkan kerisik dan terung yang telah digoreng.  Biarkan kuah masak sehingga pecah minyak. 



Bolehlah diangkat dan dihidangkan.



No comments:

Post a Comment